Inloopspreekuur regelingen & voorzieningen

De Drijber, Burgemeester Drijbersingel 11 - woensdag 02 augustus 2017 14:00 tot 16:00

Zwolse mantelzorgers met vragen over regelingen, vergoedingen, mantelzorgwaardering, respijtzorg, voorzieningen en ander ‘papierwerk’ kunnen wekelijks terecht op het inloopspreekuur van Steunpunt Mantelzorg (ZwolleDoet!) in ‘De Drijber’.Nederland telt zo’n 2,5 miljoen mantelzorgers, waarvan 1 op de 5 aangeeft zich overbelast te voelen. “Die overbelasting komt soms niet eens zozeer van de praktische zorgtaken die de mantelzorger heeft, maar vooral van het regelwerk dat erbij komt kijken en de vragen die men daarover heeft”, zegt Kristel Koridon, consulent juridische dienstverlening bij Steunpunt Mantelzorg. “Wij willen mantelzorgers helpen om hun taken zo makkelijk mogelijk te kunnen blijven doen.”

“Vragen die bijvoorbeeld spelen zijn, wat gebeurt er met mijn bijstandsuitkering op het moment dat ik bij mijn moeder ga wonen om beter voor haar te kunnen zorgen? Of, van welke verlofregelingen kan ik op het werk gebruik maken in tijden dat ik thuis meer zorg voor mijn naaste heb? Of, welke mogelijkheden zijn er om de zorg even uit handen te kunnen geven?”

Mantelzorgers kunnen wekelijks met hun vragen terecht bij Koridon. In de even weeknummers op dinsdag van 10.00 – 12.00 uur en in de oneven weeknummers op woensdag van 14.00 – 16.00 uur. De locatie is: De Drijber, Burgemeester Drijbersingel 11 in Zwolle. Tijdens het inloopspreekuur kunnen mantelzorgers gratis en zonder vooraf een afspraak te maken terecht. Wie buiten deze momenten advies wil over juridische zaken of andere vormen van mantelzorgondersteuning, neemt tijdens kantooruren contact op met Steunpunt Mantelzorg via mantelzorg@zwolledoet.nl of 038 422 52 00.

Nieuws

Subsidie voor versterken communicatie in de zorg

Gisteren heeft minister Schippers van Volksgezondheid in de Staatscourant bekend gemaakt een bedrag van 32,5 miljoen euro aan subsidie beschikbaar te stellen. Deze subsidie is bedoeld om informatie tussen patint en zorgverleners, zoals klinieken, beter te ontsluiten.

Invoering nieuw pgb-systeem vertraagd

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft laten weten dat het nieuwe systeem voor de betaling van het persoonsgebonden budget (pgb) in ieder geval voor de gemeenten niet op 1 januari 2018 van start gaat. De betalingen blijven daarom voorlopig via het huidige systeem van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) lopen.

Afspraken om wachtlijsten ggz terug te dringen

Minister Edith Schippers (VWS) en GGZ-partijen hebben verregaande afspraken gemaakt om de ggz-wachtlijsten aan te pakken.

Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld

Vanaf 1 januari 2019 wordt van professionals verwacht dat zij ernstige situaties van kindermishandeling en huiselijk geweld altijd melden bij Veilig Thuis.

Professional schakel bij ondersteuning mantelzorg

Vooral de mensen die achter de voordeur komen, de professionals, zijn cruciaal voor mantelzorgers om gebruik te maken van mantelzorgondersteuning. Dat is een van de bevindingen in: Wat werkt bij mantelzorgondersteuning van Movisie. Als de wijkverpleegkundige het zegt, is het goed om mantelzorgondersteuning te gebruiken.