Inloopspreekuur regelingen & voorzieningen

De Drijber, Burgemeester Drijbersingel 11 - woensdag 30 augustus 2017 14:00 tot 16:00

Zwolse mantelzorgers met vragen over regelingen, vergoedingen, mantelzorgwaardering, respijtzorg, voorzieningen en ander ‘papierwerk’ kunnen wekelijks terecht op het inloopspreekuur van Steunpunt Mantelzorg (ZwolleDoet!) in ‘De Drijber’.Nederland telt zo’n 2,5 miljoen mantelzorgers, waarvan 1 op de 5 aangeeft zich overbelast te voelen. “Die overbelasting komt soms niet eens zozeer van de praktische zorgtaken die de mantelzorger heeft, maar vooral van het regelwerk dat erbij komt kijken en de vragen die men daarover heeft”, zegt Kristel Koridon, consulent juridische dienstverlening bij Steunpunt Mantelzorg. “Wij willen mantelzorgers helpen om hun taken zo makkelijk mogelijk te kunnen blijven doen.”

“Vragen die bijvoorbeeld spelen zijn, wat gebeurt er met mijn bijstandsuitkering op het moment dat ik bij mijn moeder ga wonen om beter voor haar te kunnen zorgen? Of, van welke verlofregelingen kan ik op het werk gebruik maken in tijden dat ik thuis meer zorg voor mijn naaste heb? Of, welke mogelijkheden zijn er om de zorg even uit handen te kunnen geven?”

Mantelzorgers kunnen wekelijks met hun vragen terecht bij Koridon. In de even weeknummers op dinsdag van 10.00 – 12.00 uur en in de oneven weeknummers op woensdag van 14.00 – 16.00 uur. De locatie is: De Drijber, Burgemeester Drijbersingel 11 in Zwolle. Tijdens het inloopspreekuur kunnen mantelzorgers gratis en zonder vooraf een afspraak te maken terecht. Wie buiten deze momenten advies wil over juridische zaken of andere vormen van mantelzorgondersteuning, neemt tijdens kantooruren contact op met Steunpunt Mantelzorg via mantelzorg@zwolledoet.nl of 038 422 52 00.

Nieuws

Balans tussen werk en de zorg voor een naaste

Voor je baan kies je, de zorg voor een naaste overkomt je vaak. Wist je dat 1 op de 5 werknemers mantelzorger is? En in de zorg zelfs 1 op de 4? Er zijn dus veel mensen die een baan combineren met zorgtaken in hun privleven. Dit doen zij veelal met liefde, maar die combinatie kan ook zwaar zijn.Daarom organiseren wij op 26 oktober een themabijeenkomst over balans tussen werk en het zorgen voor een naaste

Wat doe jij op burendag?

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt. In 2017 vieren we Burendag op 23 september. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Nieuwe activiteiten kunnen weer worden aangemeld en kan er financile bijdrage voor de activiteit worden aangevraagd.

Gezond door vrijwilligerswerk

Met enige regelmaat duiken berichten op in de pers: mensen die een bijdrage aan de samenleving leveren, bijvoorbeeld omdat zij zich als vrijwilliger inzetten, zijn gemiddeld gezonder en blijven dat ook langer dan zij die geen vrijwilligerswerk doen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken onderschrijven dit.

Training Trouw aan jezelf

Jouw grenzen leren kennen en in contact zijn met jezelf, juist als je voor een naaste zorgt. Zorgen voor je naaste doe jij vast zo goed mogelijk, maar zorg jij ook goed voor jezelf? Voel jij goed je eigen grenzen aan? En wat zijn jouw eigen verwachtingen t.o.v. jezelf? Denk jij vaak ik moet dit eigenlijk makkelijk aankunnen of ik moet mij niet zo aanstellen mijn naaste heeft het veel zwaarder?

Cursus Betrokken Omgeving

Als mantelzorger is het fijn om met lotgenoten in contact te komen. Het horen en delen van advies wordt als erg prettig ervaren. Mindfit en Steunpunt Mantelzorg maken deze ontmoeting mogelijk.