Inloopspreekuur regelingen & voorzieningen

Burgemeester Drijbersingel 11 - dinsdag 23 januari 2018 10:00 tot 12:00

Zwolse mantelzorgers met vragen over regelingen, vergoedingen, mantelzorgwaardering, respijtzorg, voorzieningen en ander ‘papierwerk’ kunnen wekelijks terecht op het inloopspreekuur van Steunpunt Mantelzorg (ZwolleDoet!) in ‘De Drijber’.


Nederland telt zo’n 2,5 miljoen mantelzorgers, waarvan 1 op de 5 aangeeft zich overbelast te voelen. “Die overbelasting komt soms niet eens zozeer van de praktische zorgtaken die de mantelzorger heeft, maar vooral van het regelwerk dat erbij komt kijken en de vragen die men daarover heeft”, zegt Kristel Koridon, consulent juridische dienstverlening bij Steunpunt Mantelzorg. “Wij willen mantelzorgers helpen om hun taken zo makkelijk mogelijk te kunnen blijven doen.”

“Vragen die bijvoorbeeld spelen zijn, wat gebeurt er met mijn bijstandsuitkering op het moment dat ik bij mijn moeder ga wonen om beter voor haar te kunnen zorgen? Of, van welke verlofregelingen kan ik op het werk gebruik maken in tijden dat ik thuis meer zorg voor mijn naaste heb? Of, welke mogelijkheden zijn er om de zorg even uit handen te kunnen geven?”

Mantelzorgers kunnen wekelijks met hun vragen terecht bij Koridon. In de even weeknummers op dinsdag van 10.00 – 12.00 uur en in de oneven weeknummers op woensdag van 14.00 – 16.00 uur. De locatie is: De Drijber, Burgemeester Drijbersingel 11 in Zwolle. Tijdens het inloopspreekuur kunnen mantelzorgers gratis en zonder vooraf een afspraak te maken terecht. Wie buiten deze momenten advies wil over juridische zaken of andere vormen van mantelzorgondersteuning, neemt tijdens kantooruren contact op met Steunpunt Mantelzorg via mantelzorg@zwolledoet.nl of 038 422 52 00.

Nieuws

Bereidheid van mantelzorgers kent grenzen

De behoefte aan mantelzorg zal de komende jaren fors toenemen, maar de bereidheid om te zorgen groeit daarin niet mee. Van de Nederlanders die op dit moment (nog) niet zorgen ervaart 70% restricties om te gaan zorgen voor een ander. Daarnaast is het aandeel dat vindt dat je hulp zoveel mogelijk van je netwerk moet krijgen, fors gedaald. De bereidheid van mantelzorgers heeft zijn grens bereikt, concludeert Mezzo naar aanleiding van de vandaag gepresenteerde mantelzorg cijfers uit het rapport Voor Elkaar? van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

De verborgen kracht van…

Save The Date 19 en 26 februari 2017. Hoe ga je als vrijwilligersorganisaties om met en het begeleiden van vrijwilligers met een psychische kwetsbaarheid?

Investeren in vrijwilligersbeleid levert veel op

Het opstellen van een goed vrijwilligersbeleid vergt aandacht en tijd. De opbrengsten worden niet altijd gelijk duidelijk. Dus waarom zou je er als bestuurslid of vrijwilligerscordinator aan beginnen? Hoogste tijd voor een goed gesprek met Ronald Hetem, medeauteur van de nieuwe editie van het basisboek vrijwilligersmanagement dat dit najaar verschijnt, over nut en noodzaak van vrijwilligersbeleid.

Reis- en annuleringsverzekering Mezzo

Mezzo heeft samen met Allianz Global Assistance een Reis- en Annuleringsverzekering samengesteld, speciaal voor mantelzorgers (leden van Mezzo). Met deze verzekering hebben zij nergens omkijken meer naar als ze de vakantie moeten annuleren omdat de persoon voor wie zij zorgen toch niet de zorg kan krijgen die ze van te voren hadden georganiseerd.

Gezond door vrijwilligerswerk

Met enige regelmaat duiken berichten op in de pers: mensen die een bijdrage aan de samenleving leveren, bijvoorbeeld omdat zij zich als vrijwilliger inzetten, zijn gemiddeld gezonder en blijven dat ook langer dan zij die geen vrijwilligerswerk doen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken onderschrijven dit.