Inloopspreekuur regelingen & voorzieningen

Burgemeester Drijbersingel 11 - dinsdag 20 februari 2018 10:00 tot 12:00

Zwolse mantelzorgers met vragen over regelingen, vergoedingen, mantelzorgwaardering, respijtzorg, voorzieningen en ander ‘papierwerk’ kunnen wekelijks terecht op het inloopspreekuur van Steunpunt Mantelzorg (ZwolleDoet!) in ‘De Drijber’.


Nederland telt zo’n 2,5 miljoen mantelzorgers, waarvan 1 op de 5 aangeeft zich overbelast te voelen. “Die overbelasting komt soms niet eens zozeer van de praktische zorgtaken die de mantelzorger heeft, maar vooral van het regelwerk dat erbij komt kijken en de vragen die men daarover heeft”, zegt Kristel Koridon, consulent juridische dienstverlening bij Steunpunt Mantelzorg. “Wij willen mantelzorgers helpen om hun taken zo makkelijk mogelijk te kunnen blijven doen.”

“Vragen die bijvoorbeeld spelen zijn, wat gebeurt er met mijn bijstandsuitkering op het moment dat ik bij mijn moeder ga wonen om beter voor haar te kunnen zorgen? Of, van welke verlofregelingen kan ik op het werk gebruik maken in tijden dat ik thuis meer zorg voor mijn naaste heb? Of, welke mogelijkheden zijn er om de zorg even uit handen te kunnen geven?”

Mantelzorgers kunnen wekelijks met hun vragen terecht bij Koridon. In de even weeknummers op dinsdag van 10.00 – 12.00 uur en in de oneven weeknummers op woensdag van 14.00 – 16.00 uur. De locatie is: De Drijber, Burgemeester Drijbersingel 11 in Zwolle. Tijdens het inloopspreekuur kunnen mantelzorgers gratis en zonder vooraf een afspraak te maken terecht. Wie buiten deze momenten advies wil over juridische zaken of andere vormen van mantelzorgondersteuning, neemt tijdens kantooruren contact op met Steunpunt Mantelzorg via mantelzorg@zwolledoet.nl of 038 422 52 00.

Nieuws

Groepsklus door Overijsselse jonge ambtenaren

Jonge ambtenaren (tussen 18 en 35 jaar) in de provincie zetten zich in hun dagelijks werk in voor verschillende Overijsselse publieke organisaties. En keer per jaar wordt een dag georganiseerd voor en door deze Overijsselse jonge ambtenaren, de OJA-dag. Op die dag luisteren zij naar inspirerende sprekers en ontmoeten ze elkaar. Maar ze willen ook graag cht iets doen om iets te betekenen voor maatschappelijke organisaties in Zwolle.

Mantelzorgwaardering 2017

Vorige week heeft de 3-daagse uitreiking van de mantelzorgwaardering plaatsgevonden! Dit waren drie overweldigende, bijzondere en waardevolle dagen! Er zijn veel nieuwe mantelzorgers bij ons op de locatie geweest. Fijn dat ook zij ons hebben kunnen vinden!

Wat betekent de nieuwe AGV voor jou organisatie!

Per 25 mei 2018 geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Vanaf die datum geldt dezelfde privacywetgeving in de hele EU.

Bestedingspunten VVV-cadeaukaart

De vvv-cadeaukaart, die mantelzorgers voor hun inzet hebben ontvangen, is te besteden bij diverse winkelketens. Tijdens de uitreiking is een lijst uitgegeven waar Deen Supermarkten en Kijkshop nog op genoemd staan. Deze bedrijven nemen de cadeaukaart helaas niet aan.

Bereidheid van mantelzorgers kent grenzen

De behoefte aan mantelzorg zal de komende jaren fors toenemen, maar de bereidheid om te zorgen groeit daarin niet mee. Van de Nederlanders die op dit moment (nog) niet zorgen ervaart 70% restricties om te gaan zorgen voor een ander. Daarnaast is het aandeel dat vindt dat je hulp zoveel mogelijk van je netwerk moet krijgen, fors gedaald. De bereidheid van mantelzorgers heeft zijn grens bereikt, concludeert Mezzo naar aanleiding van de vandaag gepresenteerde mantelzorg cijfers uit het rapport Voor Elkaar? van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).