Vrijwilligerswaardering

Vrijwilligers maken de stad krachtiger en levendiger. Er bestaan diverse manieren om hun inzet te waarderen. Bijvoorbeeld middels het waarderingcertificaat de Hanzeduim, een interview dat via verschillende kanalen wordt verspreid of via een award of prijs. Op deze pagina zie je de mogelijkheden voor vrijwilligerswaardering op een rij.

Hanzeduim

De Hanzeduim is een laagdrempelig waarderingcertificaat voor vrijwilligers. Het is een document waarin je competenties worden benoemd, in relatie tot de activiteiten die je doet. Dat kan van pas komen ter versterking van bijvoorbeeld je cv. Iemand die op eigen initiatief met regelmaat een bezoek brengt aan een bejaarde buurvrouw, kan een Hanzeduim krijgen waarin competenties als ‘een luisterend oor’, ‘sociaal’ en ‘zelfstandig’ worden genoemd. Of, iemand die al jarenlang in het bestuur van een stichting zit, kan een Hanzeduim krijgen met competenties als ‘sterk in het nemen van beslissingen’, ‘netwerker’ en ‘verbinder’.

Vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers kunnen dit document vanaf donderdag 16 april 2015 aanvragen bij Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet! De organisatie of hulpvrager waar het vrijwilligerswerk voor wordt verricht, omschrijft de taak van de vrijwilliger en kruist aan welke competenties de vrijwilliger heeft laten zien.
Hieraan kan een potentieel werkgever zien over welke talenten iemand beschikt.

Op donderdag 16 april 2015 zijn de eerste Hanzeduimen uitgereikt tijdens de eerste Zwolle Doemarkt. De Hanzeduim is een intiatief van Tanja Wiegersma. Samen met A. Westerdijk (Wezo), F. Le Clercq-Westhuis (vrijwilliger met o.a. ervaring als docent in Leer-Werk Trajecten) en D. Alberts (Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet!) zet ze de Hanzeduim op de kaart.

Vraag via dit formulier de ''Hanzeduim'' aan.

In de krant

In samenwerking met Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet! publiceert De Peperbus regelmatig een interview met een bijzondere Zwolse vrijwilliger, vrijwilligersproject of maatschappelijke organisatie. Uitgangspunt daarbij is dat het voorbeeld anderen inspireert. Wil jij een persoon, organisatie of initiatief onder de aandacht brengen? Mail een toelichting en je gegevens naar info@zwolledoet.nl o.v.v. Peperbus.

Meer vrijwilligerswaardering

Roos van Elisabeth
Overijsselse Vrijwilligersprijs
Meer dan Handen Awards