Inspiratie

Zijn dankbaarheid gaf me een goed gevoel

Vrijwilliger Yolanda Zandstra (52 jaar) uit Zwolle leidt bij het Rode Kruis Zwolle haar toekomstige collega’s op. Daarmee kun je niet vroeg genoeg beginnen; haar jongste leerling is 10 jaar en de oudste is 12. In september 2016 startten er twee klassen met in totaal 15 kinderen. Voor ZwolleDoet! is Yolanda geïnterviewd door een aantal van haar leerlingen.

Waarom wilde je EHBO-er worden?

“Ik was al bedrijfshulpverlener (BHV) bij mijn oude werk, dus wat dat betreft had ik al wel ‘iets’ met hulp verlenen. Op een dag fietste ik bij het winkelcentrum vandaan nadat ik boodschappen had gedaan. Midden op de weg lag een jongen, met zijn been in een heel vreemde positie. Ik kwam dichterbij en zag dat het een open botbreuk was; het bot was zichtbaar aan de buitenkant. Ik vroeg direct: ‘is hier iemand met EHBO of BHV? Nee? Dan wil ik ruimte’. Ik heb de ambulance gebeld en heb gezorgd dat de situatie om de jongen heen zo veilig mogelijk was. Snel daarna ben ik aan mijn EHBO-opleiding begonnen. Het voelt goed om een ander te helpen. Inmiddels heb ik naast mijn vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis een bedrijf. Organisaties huren mij in om EHBO-les te geven.”

Geef je alleen maar les of ben je zelf ook EHBO-er bij evenementen?

“Voor het Rode Kruis werk ik zo’n 90 uur per jaar als vrijwilliger. Dat is deels lesgeven en deels zelf EHBO verlenen. Als ik in het veld aan het werk ben, zijn de mensen wie ik normaal gesproken les geef, ineens mijn collega’s. Die afwisseling vind ik heel leuk.”

Wat is het ergste dat je hebt meegemaakt tijdens de EHBO?

“Tijdens een sportevenement in de zomer heeft iemand een hitteberoerte gekregen. Het was een heel naar gezicht. Ik was bang dat die persoon het niet zou halen. In zo’n situatie kunnen wij als EHBO-ers niets anders doen dan koelen, ‘er zijn’ voor diegene en hulpdiensten inschakelen. En dat heb ik gedaan. Nog diezelfde nacht is deze persoon in het ziekenhuis overleden.” 

En wat is het leukste dat je hebt meegemaakt?

“Gelukkig gebeuren er minstens net zo vaak leuke dingen. Bij de Nijmeegse Vierdaagse bijvoorbeeld. Daar zijn we als EHBO-ers vaak druk met het verzorgen van de voeten van de wandelaars. Velen hebben blaren, maar willen natuurlijk toch verder lopen. Voor een man van tachtig heb ik bij een verzorgingspost alle blaren doorgeprikt, verzorgd en weg getaped. Veel later op de dag, op de plek waar iedereen finishte, kwam ineens iemand op me af. Hij begon me helemaal te knuffelen. Ik keek wie het was en wat bleek, het was die man van tachtig die ik van zijn blaren af had gelopen. Nou, daar doe je dit werk voor. Zijn dankbaarheid gaf me een goed gevoel.” 

Hoe oud is jouw oudste EHBO-collega?

“De oudste vrijwilliger van Rode Kruis Zwolle heeft er inmiddels vijftig dienstjaren als vrijwilliger op zitten. Ze is in de tachtig. Ze gaat nog steeds op pad als EHBO-er.”

En de jongste?

“De jongste vrijwilliger in ons team, die zijn diploma heeft gehaald, is veertien jaar. Vanaf je twaalfde mag je, met een EHBO-diploma, hulp verlenen. Je gaat dan samen met twee volwassenen pad, zodat je er niet alleen voor staat. We zijn blij met de jeugd, want we hebben aanwas nodig voor de toekomst. Daarnaast vinden we het bij het Rode Kruis belangrijk dat kinderen stilstaan bij zaken als zelfredzaamheid en burgerplicht. Burgerplicht houdt in dat je iemand die hulp nodig heeft, moet helpen als dat op een veilige manier kan. Steeds meer organisaties vinden dat belangrijk en organiseren EHBO-lessen. Daarom geef ik nu ook de Zwolse Politiekids en een klas van de Zwolse school De Twijn EHBO-les.”