terug
ZwolleDoet Logo
In verband met het coronavirus volgt ZwolleDoet! de richtlijnen van het RIVM. Wij zijn nog steeds bereikbaar voor al je vragen over vrijwilligerswerk, mantelzorg en informele zorg. Lees meer informatie in ons nieuwsbericht! lees meer

Geplaatst op
Woensdag 20 januari 2021

Geplaatst door
Ellen Buenk

Avondklok: informatie voor mantelzorgers

Nieuws

Op zaterdag 23 januari gaat de avondklok in, deze duurt tot 10 februari 4.30 uur. Tijdens deze periode blijft iedereen vanaf 21.00 uur ’s avonds tot de volgende ochtend 4.30 uur binnen. Mensen mogen alleen bij uitzondering de straat op en hebben daarvoor een verklaring nodig. Mantelzorgers zijn een uitzondering en kunnen gebruik maken van de 'Eigen verklaring avondklok'.

Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn er deze week nieuwe maatregelen aangekondigd. Eén daarvan is een avondklok. De avondklok zal gelden vanaf zaterdag 23 januari tot woensdag 10 februari tussen 21.00 uur ’s avonds – 4.30 uur ’s ochtends. Dat betekent dat je in deze tijd niet buiten mag zijn. Voor mensen die mantelzorg verlenen die niet kan wachten geldt een uitzondering. Het is hierbij belangrijk dat de zorg die je verleent tussen 21.00 en 4.30 uur niet te verschuiven is naar een moment vóór of na de avondklok. Het gaat dus echt om noodzakelijke mantelzorg zoals bijvoorbeeld het naar bed helpen van een ouder op leeftijd die op nog zichzelf woont en dat niet meer alleen kan.

Hoe gaat het in z'n werk?

Ga je tijdens de avondklok op pad om zorg te verlenen, dan moet je kunnen aantonen dat je mantelzorger bent. ​De politie kan je onderweg om je ID en de 'Eigen verklaring avondklok' vragen. Dit is een formulier dat je zelf kunt downloaden en printen via mantelzorg.nl/avondklok. Op de verklaring vul je je eigen gegevens in en die van de zorgvrager en om welke zorg het gaat. Zorg dat je zowel deze ingevulde en getekende verklaring als je identiteitsbewijs bij je hebt. Ben je mantelzorger voor meerdere personen op verschillende adressen? Dan vul je per zorgvrager een aparte verklaring in. Tip: vul op het formulier als einddatum 9 februari in, en het formulier is de hele periode geldig.

Hulp nodig?

Lukt het niet om zelf het formulier te printen? Probeer iemand uit je omgeving te vragen het voor je te doen. Als dat niet gaat, neem dan even contact met ons op dan helpen wij je verder. Je mag het formulier ook digitaal bij je dragen.

We kunnen ons goed voorstellen dat je vragen hebt of dat er extra spanning ontstaat vanwege alles rondom de coronacrisis en deze nieuwe maatregelen. Weet dat wij er voor je zijn, ook nu! Bel gerust voor een praatje, om even stoom af te blazen, je zorgen te uiten of met vragen.


Je kunt ons bereiken via 038 422 5200 of via whatsapp: 06 390 080 72

In het nieuws

Updates en nieuws uit het werkveld

bekijk meer nieuws
Deel deze pagina