terug
ZwolleDoet Logo
In verband met het coronavirus zijn er t/m 1 september alleen digitale activiteiten. Wij zijn nog steeds bereikbaar voor al je vragen over vrijwilligerswerk, mantelzorg en informele zorg. Lees meer informatie in ons nieuwsbericht! lees meer

Geplaatst op
Maandag 16 maart 2020

Geplaatst door
Ellen Buenk

Coronavirus

Nieuws

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn er nieuwe maatregelen van kracht. Dit betekent voor ZwolleDoet! het volgende.

Activiteiten en evenementen

Tot 1 september zijn er een beperkt aantal activiteiten. De activiteiten die wel doorgaan zijn digitaal. Kijk voor meer informatie in onze agenda.

Vrijwilligerswerk

In deze bijzondere tijd met ingrijpende maatregelen zien we bij veel mensen de druk toenemen. Zwollenaren in vitale beroepen die grote inspanningen leveren, ouders met kinderen die thuiswerken en mantelzorgers die nog meer zorg dragen dan normaal. Maar gelukkig staan daartegenover ook heel veel mensen die hun steentje bij willen dragen! Wil jij iets betekenen voor een ander? Op deze pagina vind je alle vrijwilligersvacatures die coronaproof zijn en waar jij de komende tijd veilig iets voor kunt betekenen!

Persoonlijk advies
Het is best lastig om te zien wat je kunt doen voor een ander met al deze nieuwe initiatieven in de stad. Waar zijn er nog mensen nodig en wat past er nou goed bij jou? Neem contact met ons op! Een van onze professionals gaat graag met je in gesprek, digitaal of telefonisch. Samen gaan we dan kijken wat er bij jou past.

Vrijwilligersorganisaties

Hoe houd je jouw organisatie in de steigers en de vrijwillige inzet gaande in tijden van corona? Veel verenigingen en vrijwilligersorganisaties hebben het niet makkelijk. Wij willen jullie graag ondersteunen. Deel je behoeftes, vragen en uitdagingen met ons, dan denken wij met je mee! Klik hier voor meer info.

Vrijwilligerswerk in de 1,5 meter samenleving
Nu de maatregelen rondom het bestrijden van het coronavirus versoepelen, zullen ook vrijwilligers de activiteiten weer starten en werkzaamheden oppakken. Maar hoe doe je dat in een 1,5-metersamenleving? Wij zetten de belangrijkste info hier voor je op een rijtje!

Blijf in contact
Zorg dat je in contact blijft met zowel je vrijwilligers als je doelgroep. Houd de onderlinge verbondenheid in stand door een appgroep, skype of social media. En zet je vrijwilligers actief in om mee te denken over het werk dat ze in hun eigen omgeving kunnen doen voor jullie doelgroep. Denk aan videobellen, een kaartje schrijven of een leuk filmpje sturen via email of WhatsApp.

Plaats een vacature
Zoek je nog vrijwilligers? Dit is het moment om een vacature te plaatsen, omdat veel mensen wat voor een ander willen doen! Klik bij het plaatsen van een vacature de optie ‘coronaproof’ aan (bij het kopje thema) en jouw vacature komt in het overzicht met coronaproof vacatures.

Online Scholing
Heb je veel tijd over? Volg een online cursus en bied dit ook aan bij je vrijwilligers! Van dementievriendelijk werken, tot fondsenwerving of hoe begeleid en behoud je vrijwilligers. Wij hebben op deze pagina diverse leuke gratis cursussen en webinars voor je op een rijtje gezet!

Mantelzorgers

Bij veel mantelzorgers neemt de druk thuis door de maatregelen rondom het coronavirus nog meer toe. Graag willen we jullie een hart onder de riem steken en laten weten dat we telefonisch en via WhatsApp bereikbaar blijven voor advies en een luisterend oor! Je kunt ons bellen tussen 09.00 en 17.00 uur met vragen over (jonge) mantelzorg, psychische kwetsbaarheid, hulp voor migranten en anderstaligen, advies, coaching en ondersteuning. En natuurlijk gewoon om je verhaal te delen! Buiten deze tijden mag je ons ook altijd een appje sturen.

Kristel Koridon: 06-14735675
Jeanine de Vos: 06-28656933
Güler Cumert: 06-48020880

Besloten Facebookgroep
Heb je behoefte aan het uitwisselen van tips en ervaringen? Of wil je andere mantelzorgers uit Zwolle een hart onder de riem steken? In deze besloten Facebookgroep kun je in contact komen met lotgenoten. Klik hier voor meer info.

Jonge mantelzorgers
Op de instagram voor jonge mantelzorgers delen we iedere week leuke info. Thuisblijftips, verhalen van andere mantelzorgers en meer. Je volgt ons hier! Heb je vragen over jonge mantelzorg? Stuur dan een mailtje naar Jeanine.

Kinderen en het coronavirus
Niet alle kinderen begrijpen even goed wat het coronavirus is. In deze special van het Jeugdjournaal wordt het duidelijk uitgelegd en worden vragen van kinderen beantwoord. Merk je dat er bij je kind angst is voor het coronavirus? In dit artikel legt een orthopedagoog uit hoe je hier als ouder mee om kunt gaan.

Huisbezoeken

Huisbezoeken doen we voorlopig niet. Het dringende advies is immers om sociaal contact zo veel mogelijk te vermijden. Onze vrijwilligers nemen telefonisch en via andere creatieve manieren contact op met hulpvragers.

Onze tips:

  • Bellen of videobellen. Elkaar zien is heel fijn in deze periode, ook al is het digitaal.
  • Een kaartje schrijven met een leuke boodschap. Nog leuker: bezorg het kaartje persoonlijk in de brievenbus en loop even langs het raam om te zwaaien!
  • Stuur een leuke video via email of WhatsApp. Vertel over je dag, film je wandeling, maak muziek of laat je huisdier zien.
  • Speel samen online een spelletje, zoals bijvoorbeeld Wordfeud.

Uitzondering voor vrijwilligers palliatieve & terminale zorg

Bij de vrijwilligers in de terminale zorg is besloten dat vrijwilligers zelf mogen beslissen of zij nog ingezet willen worden. Deze afweging is gemaakt, omdat we ons realiseren dat deze categorie hulpvragers anders wellicht in ziekenhuizen of verpleeghuizen moeten worden opgenomen en deze op dit moment ook zwaar onder druk staan. Uiteraard worden vrijwilligers met griepverschijnselen in geen geval ingezet.

Intake
Bij nieuwe hulpvragen gaan we niet meer op huisbezoek, om contacten zoveel mogelijk te beperken. De hulpverleners zijn op dit moment belangrijker dan de intakers! De intake zullen we nu uitgebreid aan de telefoon afnemen. Ook zullen we daar expliciet vragen of er mensen in huis zijn of komen die griepverschijnselen hebben. Als dat zo is, dan nemen we de vraag niet aan.

Nieuwsbrieven

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws over onze organisatie en activiteiten. Ben je nog niet aangemeld? Klik dan hier.

Bereikbaarheid

Heb je hulp nodig of heb je vragen? We staan telefonisch voor je klaar! Dus neem gerust contact met ons op. Tussen 09.00 en 17.00 kun je ons bereiken op (038) 422 52 00 en ook op WhatsApp via 06 39008072. Daarnaast kun je een mail sturen naar info@zwolledoet.nl.

Pas goed op jezelf en op elkaar en weet ons te vinden als we iets voor je kunnen betekenen. Wanneer er iets verandert, actualiseren we dit nieuwsbericht. We wensen je alle goeds en gezondheid toe!

SamenZwolle

Kun jij hulp gebruiken van een andere Zwollenaar? Bijvoorbeeld iemand die even de boodschappen doet, de hond uit wil laten, medicatie op wil halen of gewoon even wil bellen voor de gezelligheid? Of heb je als vrijwilliger tijd over en wil je je inzetten voor iemand anders in Zwolle? Kijk dan eens op www.samenzwolle.nl.

In het nieuws

Updates en nieuws uit het werkveld

bekijk meer nieuws
Deel deze pagina