Geplaatst op
Woensdag 28 april 2021

Geplaatst door
Kelly Bijvank

Verhalen

Ervaringsmaatje Ruth: 'Ik kan voor haar de persoon zijn die ik zelf ook nodig had'

Veel kinderen en jongeren die mantelzorger zijn vinden het prettig een maatje te hebben die weet hoe dit is. Een maatje met ervaring. Ruth (23) is zo’n ervaringsmaatje. "Door ervaringsmaatje te zijn kan ik de persoon zijn die ik zelf niet heb gehad, maar die ik wel nodig had."

Ruth studeert Social Work aan Hogeschool Windesheim en kwam door haar stage terecht bij ZwolleDoet! Ze besloot haar stage in te vullen als ervaringsmaatje voor jonge mantelzorgers Loeca (19) en Rosalie (7).

“Ik ben zelf opgegroeid in een gezin waar, om verschillende redenen, aandacht en structuur ontbrak. Ik voelde hierdoor de verantwoordelijkheid te zorgen dat alles goed verliep en dat er geen ruzie kwam. Eigenlijk nam ik een ouderlijke rol in. Op mijn 11e kookte ik soms al zelfstandig voor ons gezin, omdat ik het graag goed wilde doen, maar ook omdat ik wist dat mijn ouders het zo druk hadden. Voor mij als kind was de situatie thuis soms onvoorspelbaar wat een gevoel van onveiligheid gaf."

'Dingen die ik zelf had moeten horen'

Ruth weet hoe het is om op je woorden te letten, om te voorkomen dat een familielid ontploft. “Ik ken dat, ik heb het zelf meegemaakt. Ik weet hoe het is om zorgen te hebben over iemand uit je gezin. Ik was er zelf onzeker over en durfde er niet over te praten met vrienden. Je wilt het liever positief houden en dus blijf je alleen zitten met je zorgen. Het is fijn om er veilig over te kunnen praten. Door ervaringsmaatje te zijn, kan ik de persoon zijn die ik zelf niet heb gehad maar die ik wel nodig had. Doordat ik weet hoe het is, kan ik begrip en erkenning geven. Het zelfvertrouwen versterken en gewoon zeggen: je hebt het goed gedaan. Dingen zeggen die ik zelf had willen horen. Zelf heb ik er nooit zo bij stilgestaan dat ik mantelzorger was. Ik heb best veel gemist en mezelf de schuld gegeven van dingen die me niet lukten. Terwijl het logisch was dat het niet lukte met wat er allemaal aan de hand was thuis. Dat inzicht en die ervaring kan ik nu inzetten om anderen te helpen.”

'Ruth helpt mij erdoorheen'

Loeca: “Wat ik fijn vind aan Ruth is dat je ze me echt begrijpt. Mijn broer heeft autisme en dat zorgt thuis voor veel spanning. Er zijn bij ons thuis best moeilijke situaties geweest, uiteindelijk werd mijn broer ook een paar keer opgenomen. Daar ging dan veel ruzie en onrust aan vooraf. Hij moest zelfs een keer met spoed opgenomen worden. Dat bracht veel stress met zich mee. Ik wil mijn broer graag helpen maar dat lukt me gewoon niet. Dat maakt me verdrietig en soms ook boos en machteloos. Erover praten deed ik niet. Ik schaamde me en daar voelde ik me dan ook weer schuldig over. Intussen weet ik dat praten en open zijn juist helpt. Dus daarom ben ik blij met Ruth. Je kunt ook echt merken dat zij Social Work studeert, ze vraagt ook echt door over hoe het thuis is. Dat is zo fijn. Laatst was mijn broer het weekend weer thuis en was hij onrustig en was er weer gedoe. Toen wist ik; hier kan ik straks met Ruth over praten. Dat hielp me erdoorheen, dat was een heel fijn idee.”

Creatieve uitlaatklep

Ruth en Loeca doen vaak leuke dingen samen. Zo is het voor hen allebei een uitstapje waar ze plezier aan beleven. “We hebben het echt niet alleen maar over moeilijke dingen. Meestal niet! Ruth is gewoon een leuk maatje. Ik vergeet nooit meer de eerste keer dat ze langskwam, toen had Ruth het idee om een bucketlist te maken. Zo leuk vond ik dat! Verder doen vooral creatieve dingen samen, daar houden we allebei heel erg van. Tekenen met krijt, een t-shirt pimpen of een taart bakken. Daar maak ik dan weer een filmpje van voor mijn TikTok.”

Aanrader
Loeca: “Ik zou het anderen ook aanraden. Je hoeft niet de hele tijd het erover te hebben, het is fijn als iemand iets soortgelijks heeft meegemaakt. Iemand die dat niet heeft kan je nooit voor 100 procent begrijpen.”

Moment om naar uit te kijken

Ruth is ook maatje voor Rosalie (7) wiens vader ernstig ziek is. Ruth: “Zij is nog klein dus we doen vooral leuke dingen samen, zoals spelen in de speeltuin, met stof knutselen of een spelletje spelen. Ik probeer ook een luisterend oor te zijn voor haar als ze bijvoorbeeld boos is. Het is vooral even een moment voor haar alleen en daar kijkt ze echt naar uit”.

Jong & Mantelzorg

Eén op de vijf kinderen en jongeren groeit op met mantelzorgtaken. Deze taken vragen tijd, aandacht en energie. Vanwege het zorgen voor én het zorgen maken om bijvoorbeeld een moeder of broertje. Natuurlijk helpt iedereen thuis wel eens een handje mee. Maar wie opgroeit met een familielid dat zorg nodig heeft, heeft vaak meer en andere taken en verantwoordelijkheden.

Mantelzorg op jonge leeftijd maakt dat je goed wordt in bepaalde dingen. Dat is fijn, maar soms ook lastig. Want wie goed kan inschatten hoe iemand zich voelt en wat diegene nodig heeft, zet de behoeften van de ander al snel voorop. En wie vaak dingen voor de ander probeert op te lossen, komt minder aan eigen dingen toe. Een luisterend oor en leuke dingen doen met andere kinderen die in dezelfde situatie zitten, kan helpend zijn.

Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van ZwolleDoet!, biedt activiteiten en ondersteuning voor kinderen en jongeren met mantelzorgtaken. Ben of ken je een kind of jongere dat te maken heeft met mantelzorg? Zoek je informatie of advies óf wil je een kind aanmelden voor onze activiteiten? Neem contact met ons op, wij helpen je graag. Whatsapp: 06 – 390 080 72 of mantelzorg@zwolledoet.nl. Kijk hier voor meer informatie.

Lees verder

Laat je inspireren door verhalen van anderen

bekijk alle verhalen
Deel deze pagina