terug
ZwolleDoet Logo

Maatje voor iemand met een psychische kwetsbaarheid

Een psychische kwetsbaarheid kan iedereen krijgen of overkomen. En kan soms enorm veel impact hebben op iemands leven en/of sociale contacten. Een maatje kan dan voor diegene uitkomst bieden, door samen dingen te ondernemen of door er "gewoon" te zijn.

Wat ga ik doen?

Wat je precies gaat doen is helemaal aan jou en degene van wie je maatje wordt. Iedereen is anders en heeft andere behoeftes. Het kan zijn dat je samen afspreekt om te gaan wandelen, of een boodschap doen. Soms durft iemand niet goed alleen naar een winkel, met de bus of iets anders. Er is geen -one size fits all- plan, het belangrijkste is dat je dit afspreekt met degene van wie je maatje wordt. Vaak is jouw komst alleen al van zoveel betekenis!

Heb ik speciale skills nodig?

Je hebt geen speciale skills of vaardigheden nodig om maatje te worden van iemand met een psychische kwetsbaarheid. Wel zijn er een aantal persoonlijke eigenschappen die we belangrijk vinden, bijvoorbeeld je:

 • bent 21 jaar of ouder
 • bent communicatief vaardig
 • bent in staat tot zelfreflectie
 • hebt een stabiele persoonlijkheid
 • kan goed relativeren
 • bent betrouwbaar


Aanmelden als vrijwilliger?
Er is veel vraag naar maatjes voor iemand met een psychische kwetsbaarheid, ben jij na het lezen van deze informatie enthousiast geworden? Meld je dan vooral aan! Een coördinator selecteert de aanmelding en neemt contact met je op voor een kennismaking.

Wat mag je van ons verwachten?
In de tijd dat je maatje bent krijg je intervisie en word je begeleid door iemand van ons. Voordat je begint krijg je een (verplichte) basistraining. In deze training krijg je informatie over psychiatrische ziektebeelden en hoe hiermee om te gaan. Tijdens de intervisies kun je je ervaringen delen en bespreken met andere maatjes.
Mocht je reis- of onkosten maken voor je afspraken met de maatjes, dan worden deze vergoed.

Geef je op!

     Deel deze pagina