Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO)

Een garagehouder die een wekelijks sleuteluurtje organiseert voor hangjongeren, de afdeling P&O van een grote financiële dienstverlener die een sollicitatiecursus geeft aan allochtone vrouwen, medewerkers van een bouwmarkt die bij ouderen klusjes aan huis doen. Maatschappelijk Betrokken Ondernemen kent veel varianten. Bedrijven die maatschappelijk betrokken ondernemen investeren in de kwaliteit van de lokale samenleving.

Wat is MBO?

MBO is is de vrijwillige bijdrage van bedrijven aan de samenleving door het delen van hun mensen, middelen, geld, expertise, promotiekanalen of netwerk. Deze komen samen in het 5M-model. 

Lees meer

Waarom maatschappelijk betrokken ondernemen?

Vanwege de grote sociale impact die verder gaat dan de activiteit of middelen zelf. Laura werkt bij CMC Worldwide, waar ze zich ervan bewust zijn dat de medewerkers goede banen hebben en een netwerk om op terug te vallen. Daarom vinden ze het belangrijk iets te kunnen betekenen voor een ander. En het is ook nog eens goed voor de teambuilding! 

Lees haar verhaal

Hoe wordt mijn onderneming maatschappelijk betrokken?

Dit kan op heel veel verschillende manieren. Hieronder noemen we een paar voorbeelden.

  • NLdoet
    NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland en vindt plaats in de maand maart. Organisaties door het hele land zijn op zoek naar (groepen) vrijwilligers die jullie hulp goed kunnen gebruiken! Kijk voor een overzicht van alle klussen op de website van NLdoet.
  • Medewerkersvrijwilligerswerk
    Vrijwillige inzet door je medewerkers wordt ook wel medewerkersvrijwilligerswerk genoemd. Dit is als medewerkers van een onderneming tijd en kennis beschikbaar stellen voor sociale ondernemingen, non-profitorganisaties of goede doelen. Dit kan door bij te dragen aan eenmalige activiteiten of door het aangaan van langdurige verbindingen om samen (lokale) gemeenschappen te versterken en sociale impact te creëren. Dit kan individueel, bijvoorbeeld door je medewerker per jaar een aantal uur te geven om te besteden aan vrijwilligerswerk, of in een groep. Lees hier de voordelen van medewerkersvrijwilligerswerk.
  • Groepsklus
    Als bedrijf kan je ook samen met collega's aan de slag bij een organisatie, bijvoorbeeld tijdens een teamdag of als groepsuitje. Denk bijvoorbeeld aan het opknappen van een kinderboerderij of helpen in de tuin van een zorginstelling. Benieuwd naar de mogelijkheden om een groepsklus op te pakken? Neem contact op via info@zwolledoet.nl.
  • Beursvloer
    Ieder jaar organiseren wij Beursvloer Zwolle. Op deze avond worden maatschappelijke organisaties zoals sportclubs, goede doelen, stichtingen, verenigingen en burgerinitiatieven met bedrijven en ondernemers in contact gebracht en worden er mooie matches gemaakt. Bij het maken van een match stem je af wat je voor elkaar kan betekenen. Meer informatie over Beursvloer Zwolle kan hier je vinden.
  • BestuurdersCentraal
    BestuurdersCentraal is een lokaal netwerk waarin de kracht van bestuurders van vrijwilligersorganisaties, ondernemers, overheid en onderwijsinstellingen worden gebundeld. Het doel is kennis en ervaringen te delen. Ook jij kan onderdeel uitmaken van dit netwerk en jouw impact in de stad vergroten. Meer informatie over BestuurdersCentraal vind je hier.

Vragen?

Wil je weten wat jouw onderneming kan doen, bij welke initiatieven je bijvoorbeeld al kunt aansluiten of heb je een andere vraag? Vul onderstaande formulier in of bel naar 038 422 52 00.

              Deel deze pagina