terug
ZwolleDoet Logo
Mantelzorgwaardering 2019

Mantelzorgers zorgen (vaak) langdurig en onbetaald voor een hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend, kennis of buur. De gemeente Zwolle waardeert ook dit jaar mantelzorgers voor hun inzet.

Als iemand het verdient ben jij het!

De mantelzorgwaardering 2019 bestaat uit twee verschillende delen. Naast alle gratis activiteiten die door het jaar heen georganiseerd worden en de landelijke Dag van de Mantelzorg op 10 november (waar wij de Maand van de Mantelzorger van maken) is er ook de individuele waardering, een VVV cadeaukaart en voor jonge mantelzorgers een bioscoopbon. Direct aanvragen? Via deze link kan je de Mantelzorgwaardering 2019 aanvragen.

FAQ mantelzorgwaardering

De individuele mantelzorgwaardering is een VVV cadeaukaart. Voor jonge mantelzorgers tot en met 12 jaar is er een bioscoopbon.

Ben ik mantelzorger?

Zorg jij voor iemand die je lief hebt? En doe je dit vrijwillig, maar is dit geen vrijwilligerswerk? Geef jij hulp aan je naaste omdat hij of zij ziek is of psychisch kwetsbaar en hulp nodig heeft? Is de hulp die je geeft geen reguliere hulp in de vorm van oppassen of opvoeden en niet voor gezonde kinderen? Dan ben je mantelzorger. Uiteraard ben je ook gewoon jezelf, maar de term van mantelzorger gaat voor jou op. Je kunt daarmee gebruik maken van verschillende regelingen en voorzieningen en bijvoorbeeld de jaarlijkse mantelzorgwaardering aanvragen. Ook kun je met al jouw vragen rondom dit onderwerp terecht bij ons steunpunt.

Informatie over mantelzorg
Wat als mijn zorgvrager niet in Zwolle woont?

Helaas kan je dan de Mantelzorgwaardering niet bij ons aanvragen. Woon jij als mantelzorger wel in Zwolle, maar degene voor wie jij zorgt niet? Dan raden we je aan om te informeren bij de gemeente waar de zorgvrager woont. Elke gemeente kijkt namelijk zelf hoe zij de mantelzorgwaardering vormgeven.

Waar bestaat de individuele mantelzorgwaardering in 2019 uit?

De individuele mantelzorgwaardering is voor volwassenen een VVV-cadeaukaart. En voor de jonge mantelzorgers, kinderen tot en met 12 jaar is er een bioscoopbon.

Wat is de waarde van de cadeaukaart?

De waarde van de cadeaukaart is afhankelijk van het aantal mantelzorgers dat een aanvraag doet. Mantelzorgers kunnen t/m 31 december hun aanvraag doen. Daarna worden de aanvragen verwerkt en wordt er bekeken wat de hoogte van de cadeaukaart wordt. Begin 2020 krijg je bericht over de toekenning van de waardering.

Ik ben al bekend bij Steunpunt Mantelzorg, moet ik mij dan nu toch opnieuw de Mantelzorgwaardering aanvragen?

Ja! Ieder jaar moet je opnieuw de aanvraag doen. Het kan namelijk zo zijn dat je zorgsituatie is veranderd. Als je bij ons staat inschreven als mantelzorger, krijg je wel mailingen ter herinnering aan het doen van de nieuwe aanvraag.

Mantelzorgwaardering 2019
Tot wanneer kan de Mantelzorgwaardering 2019 worden aangevraagd?

Tot en met 31 december 2019 kun je de individuele waardering 2019 aanvragen.

Mantelzorgwaardering 2019
Ik zorg als mantelzorger voor meerdere zorgvragers, kan ik de mantelzorgwaardering meer dan één keer aanvragen?

Nee, elke mantelzorger kan één keer de waardering aanvragen.

Ik krijg als verzorgde van meerdere mantelzorgers hulp. Kunnen zij allemaal de individuele mantelzorgwaardering aanvragen?

Ja, iedere mantelzorger kan één keer de waardering aanvragen. Het maakt daarbij niet uit dat zij voor dezelfde persoon zorgen.

Kan ik de mantelzorgwaardering (als verrassing) aanvragen voor mijn mantelzorger?

Nee helaas. De Mantelzorgwaardering wordt aan de mantelzorger zelf uitgereikt, daarom zijn haar of zijn gegevens nodig voor de aanvraag. Een zorgvrager kan natuurlijk deze gegevens wel voor de mantelzorger invullen, maar vanwege de privacy is er nog wel een akkoord van de mantelzorger zelf nodig.

Mantelzorgwaardering 2019
Degene voor wie ik zorgde is in 2019 overleden. Mag ik nu nog de mantelzorgwaardering aanvragen?

Ja zeker! Ook als jouw zorgvrager is overleden in 2019 kom je in aanmerking voor de individuele mantelzorgwaardering.

Mantelzorgwaardering 2019
Ik kreeg voorgaande jaren een bedrag via de Sociale Verzekeringsbank (SVB), bestaat die regeling nog?

Tot en met 2014 konden zorgvragers met een indicatie jaarlijks een bedrag aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank, voor hun mantelzorger(s). Tegenwoordig hebben alle Nederlandse gemeenten een apart budget gericht op mantelzorg. In Zwolle worden veel verschillende activiteiten georganiseerd, is er mantelzorgondersteuning aanwezig en een cadeaukaart t.b.v. het waarderen van de mantelzorgers.

Mantelzorgwaardering 2019
Wat doet de gemeente Zwolle voor mantelzorgers?

Steunpunt Mantelzorg is gespecialiseerd in mantelzorgondersteuning en geeft in opdracht van de gemeente Zwolle de ondersteuning en waardering vorm. Met deze extra aandacht voor mantelzorgers willen we overbelasting eerder signaleren en voorkomen. Het hele jaar door zijn er trainingen, wordt er advies gegeven en is er praktische ondersteuning en informatie voor mantelzorgers. Daarnaast wordt jaarlijks rond 10 november, de Dag van de Mantelzorg, de Maand van de Mantelzorg georganiseerd met allerlei activiteiten, in samenwerking met andere Zwolse partijen. Bovendien is er de individuele mantelzorgwaardering die jaarlijks wordt uitgereikt.

Informatie over mantelzorg
Wanneer hoor ik wat van mijn aanvraag?

Begin 2020 krijgt de mantelzorger een brief over de aanvraag. Let op: dus niet de mantelzorgwaardering zelf, maar informatie of het is toegekend.

Heeft je andere vragen?

Neem contact op met Steunpunt Mantelzorg via 038 422 52 00 of mail naar mantelzorg@zwolledoet.nl.

Deel deze pagina