terug
ZwolleDoet Logo
In verband met het coronavirus volgt ZwolleDoet! de richtlijnen van het RIVM. Wij zijn nog steeds bereikbaar voor al je vragen over vrijwilligerswerk, mantelzorg en informele zorg. Lees meer informatie in ons nieuwsbericht! lees meer

Geplaatst op
Woensdag 17 juni 2020

Geplaatst door
Kelly Bijvank

Mantelzorg in tijden van corona

Nieuws

De dreiging van het coronavirus en de getroffen maatregelen hebben grote invloed op ons dagelijks leven. Bij veel mantelzorgers neemt de druk thuis door de maatregelen van het coronavirus nog meer toe. In dit artikel vind je het laatste nieuws voor mantelzorgers.

Ondersteuning

We hopen dat alles goed met je gaat! Uiteraard staan wij nog steeds voor je klaar en blijven we bereikbaar voor al je vragen over (jonge) mantelzorg, psychische kwetsbaarheid, hulp voor migranten en anderstaligen, advies, coaching en ondersteuning. En natuurlijk gewoon om je verhaal te delen! Help ons de juiste ondersteuning te bieden door een paar korte vragen in te vullen. Ga naar de vragen!

Activiteiten en lotgenotengroepen

Tot 1 september zijn er een beperkt aantal activiteiten en lotgenotenbijeenkomsten, veelal digitaal of in kleine groepen. Kijk voor het actuele overzicht in onze agenda.

Regelingen en voorzieningen

Soms kun je door de bomen het bos niet meer zien, word je van de een naar de ander gestuurd en is het lastig om te weten met wat je bij wie moet zijn. Onze mantelzorgmakelaar Kristel Koridon geeft gratis hulp bij regeltaken en vragen over wetgeving. Wij zijn er voor informatie en advies over:

  • Wet- en regelgeving
  • Mantelzorgwaardering
  • Vervangende zorg & logeermogelijkheden (respijtzorg)
  • Combineren werk en mantelzorg
  • Hulp aan huis

Klik hier voor meer informatie

Werk en mantelzorg

Werk en mantelzorg zijn niet altijd even makkelijk te combineren. Steunpunt Mantelzorg kan je helpen bij het bespreekbaar maken op je werk, voorkomen van overbelasting en informeren van je werkgever.

Een paar tips:

  • Maak je situatie bespreekbaar op je werk voordat je overbelast bent. Uit onderzoek blijkt dat dit al wat druk van de ketel kan halen. Wij kunnen je hier bij helpen wanneer je dit lastig vindt.
  • Geef je grenzen aan en zeg nee wanneer je merkt dat je agenda volloopt. Later alsnog ja zeggen is vaak makkelijker dan terug moeten komen op een toezegging.
  • Ga preventief in gesprek met iemand om in kaart te brengen hoe je dit op de lange termijn volhoudt. Dat kan met een bedrijfsarts of bedrijfsmaatschappelijk werk, maar ook met een consulent van Steunpunt Mantelzorg!
  • Schakel tijdig hulp in & denk aan de mogelijkheden. Zo bestaat er zorgverlof en zijn er mogelijkheden om flexibel te werken.

Jonge Mantelzorgers

Ook voor jonge mantelzorgers is het een gekke periode waarin er veel is veranderd. In onze nieuwsbrief, speciaal voor jonge mantelzorgers, delen we leuke activiteiten, tips en informatie. Daarnaast kun je ons ook volgen op instagram! Je volgt ons hier! Wil je meer weten over de ondersteuning voor jonge mantelzorgers of eens in gesprek met Jeanine of Rosa? Kijk dan eens op deze pagina.

Hulp voor anderstaligen

Als je een andere achtergrond hebt qua taal, cultuur of religie, kunnen de coronatijd en bijbehorende maatregelen extra lastig te begrijpen zijn. Daarom is er in Zwolle een speciaal team van interculturele medewerkers die verschillende talen spreken! Dus heb je vragen of advies nodig? Word je niet goed begrepen door een instantie? Zoek je hulp voor jezelf, je familie of iemand in je omgeving? Kijk hier voor meer informatie.

Mantelzorgwaardering

Als blijk van waardering voor wat jij doet biedt de gemeente Zwolle ook dit jaar de individuele mantelzorgwaardering aan. Ben jij mantelzorger en woont degene voor wie jij zorgt in Zwolle? Dan kun je tot en met 31 december de mantelzorgwaardering aanvragen! De waardering bestaat dit jaar uit een VVV cadeaukaart. Voor de jonge mantelzorgers is er een bioscoopkaart. Let op: ook als je de waardering al eerder hebt ontvangen moet je hem ieder jaar opnieuw aanvragen, omdat je zorgsituatie veranderd kan zijn. Begin 2021 hoor je of jouw aanvraag is goedgekeurd. Dan krijg je ook meer informatie over wanneer en hoe je de waardering ontvangt.

Veelgestelde vragen

Wie zorgt er voor je naaste als je griepachtige verschijnselen hebt? Hoe houd je contact als je niet meer op bezoek mag komen? En wat als je nu tijdelijk extra zorgkosten maakt, kun je die declareren? MantelzorgNL geeft op hun website antwoord op deze en andere veelgestelde vragen van mantelzorgers. Kom je er niet uit? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen! Bekijk hier de veelgestelde vragen en antwoorden.

Bereikbaarheid

Kristel Koridon: k.koridon@zwolledoet.nl | 06-14735675
Jeanine de Vos: j.dvos@zwolledoet.nl | 06-28656933
G├╝ler Cumert: g.cumert@zwolledoet.nl | 06-48020880
Rosa Kreiter: r.kreiter@zwolledoet.nl | 06-42109474
Ellen Roodvoets: e.roodvoets@zwolledoet.nl | 06-42109475
Ineke van Stekelenborg: i.vstekelenborg@zwolledoet.nl

Daarnaast is de Luisterlijn dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een vertrouwelijk gesprek. Bel 0900 0767 of kijk op www.deluisterlijn.nl.

Laatste nieuws

Via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van het laatste nieuws en praktische informatie. Je kunt je hier inschrijven! Je kunt ons ook volgen op Facebook. Bekijk hier de Facebookpagina van Steunpunt Mantelzorg.

In het nieuws

Updates en nieuws uit het werkveld

bekijk meer nieuws
Deel deze pagina