terug
ZwolleDoet Logo

Informatie voor professionals

ZwolleDoet! is dé startplek voor vrijwilligerswerk, mantelzorg, informele zorg en maatschappelijke participatie. Van de grotere steden heeft Zwolle de meeste vrijwilligers. Met 62% van de inwoners die een vorm van vrijwilligerswerk doet is Zwolle koploper op het gebied van vrijwilligers en vrijwilligerswerk. Kortom, Zwolle is een stad van verbinding en vooral van doen!

ZwolleDoet! is er voor:

  • Vrijwilligers
  • Mantelzorgers
  • Zwollenaren die hulp kunnen gebruiken naast formele zorg
  • Zwollenaren die opnieuw hun plek zoeken in de maatschappij
Maar we zijn er ook voor organisaties die werken met vrijwilligers, groepen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk, organisaties die mantelzorgvriendelijker willen worden én (zorg)professionals die op zoek zijn naar expertise op het gebied van vrijwilligerswerk, mantelzorg, informele zorg en participatie.

Startpunt Vrijwilligerswerk

Werkt jouw organisatie met vrijwilligers? Startpunt Vrijwilligerswerk helpt je graag verder. Door vraag en aanbod bij elkaar te brengen, door het delen van kennis en expertise en het opzetten van netwerken. Vrijwilligersbeleid, overeenkomsten, intakeformulieren of wet- en regelgeving: Startpunt Vrijwilligerswerk weet er alles van en denkt graag met je mee. Ook bieden we scholing en trainingen voor zowel vrijwilligers als professionals én zetten we ons in voor promotie en waardering van vrijwilligerswerk.

Op zoek naar nieuwe vrijwilligers?
Onze online vacaturebank is dé plek voor het vinden van vrijwilligers, zowel voor langdurige werkzaamheden als voor
korte klussen. Ben jij op zoek naar nieuwe vrijwilligers? Maak dan eenvoudig en snel een account aan!

Expertise nodig?
ZwolleDoet! is het expertisecentrum in de stad op het gebied van vrijwilligerswerk. We denken vanuit deze rol regelmatig mee in zowel lokale als landelijke bijeenkomsten op het gebied van vrijwilligerswerk. Nodig ons gerust uit om aan te sluiten!

Kennis delen?
Zwolle is een stad waar veel vrijwilligers én organisaties actief zijn. Die actieve betrokkenheid willen we onderhouden en blijven stimuleren. Daarom bundelen we de kracht van bestuurders van vrijwilligersorganisaties, ondernemers, overheid en onderwijsinstellingen in een lokaal netwerk waarin kennis en ervaring worden gedeeld: BestuurdersCentraal Zwolle.

Wil je met een groep aan de slag of heb je juist een grote klus of activiteit waarvoor je helpende handen zoekt?
Startpunt Vrijwilligerswerk is de schakel tussen vrijwilligersorganisaties die menskracht nodig hebben en groepen die een klus willen uitvoeren. Bedrijven, kerken, families en vriendengroepen bijvoorbeeld. Kijk hier voor meer informatie.

Als organisatie op zoek naar mogelijkheden voor maatschappelijk betrokken ondernemen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om iets te betekenen voor maatschappelijke organisaties in Zwolle. Beursvloer Zwolle is hier een voorbeeld van.

Meer informatie
Wil je meer weten over wat Startpunt Vrijwilligerswerk voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Odelia via odelia@zwolledoet.nl of bel (038) 422 5200.

Steunpunt Mantelzorg

Op zoek naar advies, informatie of hulp voor mantelzorgers? Dan ben je bij Steunpunt Mantelzorg aan het juiste adres. Zorgen voor iemand anders heeft mooie kanten, maar het kan ook zwaar zijn. Ben je als professional betrokken bij een mantelzorger die wel wat steun kan gebruiken? We zijn bereikbaar voor een luisterend oor, advies en informatie, hulp bij regeltaken en kunnen ook helpen bij het zoeken naar vervangende zorg.

Naast individuele ondersteuning organiseren we ook trainingen, workshops en lotgenotenbijeenkomsten, bieden we informatie voor anderstaligen én adviseren we organisaties over een mantelzorgvriendelijk beleid op het gebied van werk en mantelzorg.

Tenslotte zetten we ons in om mantelzorgers te waarderen met onder andere de maand van de mantelzorg en de mantelzorgwaardering

Wil je meer weten over mantelzorg? Neem dan contact op met ons via 038-422 5200 en info@zwolledoet.nl.

Ben je leerkracht, intern begeleider of schoolmaatschappelijk werker?
Eén op de vijf kinderen groeit op met zorgtaken vanwege een familielid met een chronische ziekte, beperking of verslaving. Steunpunt Mantelzorg is er speciaal voor deze kinderen en jongeren, ook wel jonge mantelzorgers genoemd.
Door middel van individuele ondersteuning, het inzetten van ervaringsmaatjes, het aanbieden van leuke activiteiten en het organiseren van bijeenkomsten en trainingen. We verzorgen ook gastlessen en voorlichting over het thema "jong en mantelzorg' op scholen.

Ken je een kind of jongere die te maken heeft met mantelzorg en voor wie wat afleiding zeer welkom zou zijn of ben je op zoek naar advies, informatie of wil je ons uitnodigen voor een gastles?

Neem contact op met Rosa via rosa@zwolledoet.nl of Jeanine via jeanine@zwolledoet.nl. Je mag ook bellen of appen naar 06 - 42109474.

Startpunt Informele Zorg

Om de samenwerking tussen formele en informele zorg te stimuleren kunnen vrijwilligers ingezet worden om jou of je naaste te ondersteunen. Bijvoorbeeld omdat de persoon vanwege een chronische ziekte of een klein netwerk sociale contacten mist, of omdat de naaste familie wel een adempauze kan gebruiken. Startpunt Informele Zorg heeft daarvoor speciale vrijwilligers die helpen in thuissituaties. Ze staan klaar voor contact, gezelschap en praktische hulp, zoals vervoer en begeleiding naar het ziekenhuis of de voedselbank.

We ondersteunen bijvoorbeeld andertaligen en migranten, mensen met dementie, NAH of GGZ-problematiek. Maar ook bij terminale zorg kunnen onze vrijwilligers verlichting bieden. Meer informatie over informele zorg en de inzet van vrijwilligers? Neem contact op met Janneke via janneke@zwolledoet.nl of bel (038) 422 5200.

Contact

Heb je een vraag? Of wil je met ons samenwerken? Neem dan digitaal contact met ons op of bel naar (038) 422 52 00. Sinds kort zijn we ook bereikbaar op WhatsApp via 06 390 080 72. We zijn iedere maandag t/m vrijdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur.

Deel deze pagina