terug
ZwolleDoet Logo
In verband met het coronavirus zijn er t/m 1 september alleen digitale activiteiten. Wij zijn nog steeds bereikbaar voor al je vragen over vrijwilligerswerk, mantelzorg en informele zorg. Lees meer informatie in ons nieuwsbericht! lees meer

Geplaatst op
Donderdag 16 juli 2020

Geplaatst door
Ellen Buenk

“De bezoekjes betekenen heel veel voor me. Het brengt me tot rust als ik weet dat ik niet de hele dag alleen ben”

Verhalen

Verhaal van mevrouw Depenbrock over vrijwilliger informele zorg

“Op een gegeven moment werd ik ziekelijk en kon ik steeds minder. Ook omdat ik een rolstoel heb, lukt het me niet zelf even naar buiten te gaan. Ik ben heel vaak alleen. En nu al helemaal met dat virus. Anders liepen er nog wel eens mensen op de gang of voor op straat, maar nu zie je niemand meer. Voorheen had ik ook nog mijn dochter. Ze kwam elke zondag, de zondag was voor mij. Ze is ziek geworden en binnen vijf maanden was ze weg. Dat gaat je niet de koude kleren zitten. Dat valt niet mee, echt niet. Ik had gehoopt dat ik zou gaan in plaats van zij. Op het laatst wilde m’n dochter niemand meer zien, zo slecht was ze eraan toe. En dat is nu gelukkig voorbij. Ik vind het vreselijk dat ze er niet meer is, maar ik ben ook blij dat ze uit haar lijden is verlost. En gelukkig heb ik m’n schoonzoon en twee kleinzoons nog en m’n zoon”.
Naar de markt
“We hadden wel eens een formulier gekregen waarop stond dat je kon bellen als je hulp nodig had. Dus dat heb ik gedaan, ik heb gewoon opgebeld!”. Er wordt een afspraak gemaakt en ZwolleDoet! medewerker Riëtte gaat langs bij mevrouw Depenbrock. Mevrouw vertelt dat ze vooral ook zo graag eens een keertje naar de markt zou willen. Maar vooral ook af en toe wat gezelschap en even wat afleiding zou fijn zijn. Al gauw is er een match gevonden.
Kennismaking
ZwolleDoet! medewerker Riette: "Tijdens de eerste ontmoeting was ik ook aanwezig, een vertrouwd gezicht erbij vond mevrouw prettig. Na afloop van de kennismaking bel ik beiden altijd nog terug om te horen of ze door willen gaan en of de klik er is. In dit geval was dat zeker zo, zowel mevrouw als Margriet waren positief, ze hadden er zin in!"
“We kunnen alles tegen elkaar zeggen, ook vertrouwelijke gesprekken hebben we met z’n tweetjes”
Mevrouw Depenbrock “Toen Margriet de eerste keer kwam is ze gelijk bij me gebleven. We hebben een kop koffie gedronken en heerlijk gekletst. Vanaf dat moment zie ik haar elke week. We zijn ook met de rolstoel naar de markt geweest, dat was echt fijn. Vrijdagavond belt ze me ook sowieso even en dan vraagt ze altijd of ze iets voor me kan doen en dan zegt ze ook dat ik altijd mag bellen als er wat is. Het betekent heel veel voor me. Het brengt me tot rust dat ik weet dat ze komt. Dan kan ik weer even vooruit. Anders zit je de hele dag alleen. Ik zeg wel eens: de spraak zal me nog weggaan doordat ik met niemand kan praten. Ik krijg wel vier keer per dag verzorging maar als zij dan weer vertrekken, weet je dat er niemand meer komt. Maar op de dagen dat Margriet komt, ja daar kijk ik naar uit. Je praat met elkaar, je zit bij elkaar, dat is heel wat anders. Het is een hele leuke, normale vrouw, gewoon fijn eigenlijk; in haar hele doen en laten. We kunnen alles tegen elkaar zeggen, ook vertrouwelijke gesprekken hebben we met z’n tweetjes.”
Niets boven Groningen
Margriet (37) “Ruim een jaar geleden ben ik nieuw in deze wijk komen wonen. Ik wilde hier actief wat gaan doen en betrokken zijn. Via de buurtwerkers van Travers Welzijn kwam ik in contact met ZwolleDoet! en zo kwam ik bij mevrouw Depenbrock terecht. Tijdens de eerste kennismaking voelde het eigenlijk meteen goed. Ik had begrepen dat zij oorspronkelijk uit Groningen kwam. Ik heb daar familie en ook zelf gewoond, dus hierin vonden we elkaar gelijk.
“Ik doe het graag, ik krijg er gezelligheid en lol voor terug”
“Vanaf dat eerste moment probeer ik elke week langs te gaan en te bellen. Even een rondje door de wijk, de nieuwe Jumbo bekijken. Op zaterdag haal ik op de markt regelmatig lekker even een visje voor ons samen, dat vindt ze heerlijk. Die eten we dan samen op. We hebben altijd wel wat te bespreken, we kunnen goed kletsen. Je kunt mooi uit het raam kijken bij haar, bijvoorbeeld ook naar de nieuwbouw waar steeds wat verandert. Mevrouw heeft ook heel veel humor, dus het is altijd wel heel gezellig ook hoor! Ik heb best een drukbezet leven maar ik doe dit vrijwilligerswerk graag, want het geeft ook energie en het brengt me gezelligheid en lol.”
Omgaan met tegenslag
“Bovendien heb ik veel bewondering voor mevrouw. Ze heeft best veel tegenslagen te verwerken met haar gezondheid en haar dochter natuurlijk. Als je dan ziet dat ze toch blijft lachen en blij kan zijn en positief naar de dingen kijkt, zo knap hoe ze dat doet!”

Lees verder

Laat je inspireren door verhalen van anderen

bekijk alle verhalen
Deel deze pagina