terug
ZwolleDoet Logo
In verband met het coronavirus volgt ZwolleDoet! de richtlijnen van het RIVM. Wij zijn nog steeds bereikbaar voor al je vragen over vrijwilligerswerk, mantelzorg en informele zorg. Lees meer informatie in ons nieuwsbericht! lees meer

Geplaatst op
Donderdag 16 juli 2020

Geplaatst door
Ellen Buenk

“Het brengt me rust als ik weet dat ik niet de hele dag alleen ben”

Verhalen

Mevrouw Depenbrock is sinds het overlijden van haar dochter vaak alleen. Vanwege haar rolstoel lukt het haar niet om zelf even naar buiten te gaan. Ze besloot daarom contact op te nemen met ZwolleDoet! Coördinator Informele Zorg Riëtte ging bij haar langs en vond een match met vrijwilliger Margriet. Gelijk bij hun eerste kennismaking was het een succes, want sindsdien hebben Margriet en mevrouw Depenbrock wekelijks contact.

'Ik heb gewoon opgebeld!'

Toen mevrouw Depenbrock ziek werd kon ze steeds minder. Haar dochter kwam elke zondag langs, dat was het lichtpuntje in haar week. Maar toen haar dochter plotseling overleed, ging dat haar niet in de koude kleren zitten. "Ze is ziek geworden en binnen vijf maanden was ze weg. Dat valt niet mee, echt niet. Op het laatst wilde m’n dochter niemand meer zien, zo slecht was ze eraan toe. Dat is nu gelukkig voorbij. Ik vind het vreselijk dat ze er niet meer is, maar ik ben ook blij dat ze uit haar lijden is verlost. En gelukkig heb ik m’n zoon, schoonzoon en twee kleinzoons nog”. Mevrouw Depenbrock herinnerde zich dat ze weleens een formulier had gekregen waarop stond dat je kon bellen als je hulp nodig had. "Dus dat heb ik gedaan, ik heb gewoon opgebeld!”. Er wordt een afspraak gemaakt en Riëtte, coördinator Informele Zorg, gaat langs bij mevrouw Depenbrock.

Het voelde meteen goed

Tijdens de intake vertelt mevrouw Depenbrock aan Riëtte dat ze op zoek is naar gezelschap en dat af en toe wat afleiding fijn zou zijn. Daarnaast zou ze ook zo graag weer eens naar de markt willen gaan. Al gauw is er een match gevonden met vrijwilliger Margriet (37).

Margriet: “Ruim een jaar geleden ben ik nieuw in deze wijk komen wonen. Ik wilde hier actief wat gaan doen en betrokken zijn. Via de buurtwerkers van Travers Welzijn kwam ik in contact met ZwolleDoet! en zo kwam ik bij mevrouw Depenbrock terecht. Tijdens de eerste kennismaking voelde het eigenlijk meteen goed. Ik had begrepen dat zij oorspronkelijk uit Groningen kwam. Ik heb daar familie en heb er ook zelf gewoond, dus hierin vonden we elkaar gelijk".

Riëtte: "Tijdens de eerste ontmoeting was ik ook aanwezig, een vertrouwd gezicht erbij vond mevrouw prettig. Na afloop van de kennismaking bel ik beiden altijd nog terug om te horen of ze door willen gaan en of de klik er is. In dit geval was dat zeker zo, zowel mevrouw als Margriet waren positief, ze hadden er zin in!"

'We kunnen alles tegen elkaar zeggen'

Na die eerste kop koffie werd er gelijk al gekletst, wat resulteerde in wekelijks contact. “Sinds die eerste kennismaking zie ik Margriet elke week. Vrijdagavond belt ze me vaak en dan vraagt ze of ze iets voor me kan doen en dan zegt ze ook dat ik altijd mag bellen als er wat is. We zijn ook met de rolstoel naar de markt geweest, dat was echt fijn. Het betekent heel veel voor me. Het brengt me tot rust dat ik weet dat ze komt. Dan kan ik weer even vooruit. Anders zit je de hele dag alleen. Ik zeg weleens: de spraak zal me nog weggaan doordat ik met niemand kan praten. Ik krijg wel vier keer per dag verzorging maar als zij dan weer vertrekken, weet je dat er niemand meer komt. Maar op de dagen dat Margriet komt, dan kijk ik daar naar uit. Je praat met elkaar, je zit bij elkaar, dat is heel wat anders. Het is een hele leuke, normale vrouw, in haar hele doen en laten. We kunnen alles tegen elkaar zeggen en hebben ook vertrouwelijke gesprekken met z’n tweetjes.”

Vrijwilligerswerk geeft energie, gezelligheid en lol!

Margriet probeert iedere week even langs te gaan en te bellen. "Even een rondje door de wijk, de nieuwe Jumbo bekijken. Op zaterdag haal ik op de markt regelmatig lekker even een visje voor ons samen, dat vindt ze heerlijk. We hebben altijd wel wat te bespreken, we kunnen goed kletsen. Je kunt mooi uit het raam kijken bij haar, naar de nieuwbouw waar steeds wat verandert. Mevrouw heeft heel veel humor, dus het is altijd heel gezellig! Ik heb best een drukbezet leven maar ik doe dit vrijwilligerswerk graag, want het geeft ook energie en het brengt me gezelligheid en lol. Bovendien heb ik veel bewondering voor mevrouw. Ze heeft best veel tegenslagen te verwerken met haar gezondheid en haar dochter natuurlijk. Als je dan ziet dat ze toch blijft lachen en blij kan zijn en positief naar de dingen kijkt, zo knap hoe ze dat doet!”

Wil jij net als Margriet ook iets voor een ander doen? Kijk eens tussen de vacatures! Behoefte aan een persoonlijk gesprek? Neem dan gerust contact met ons op.

Lees verder

Laat je inspireren door verhalen van anderen

bekijk alle verhalen
Deel deze pagina