terug
ZwolleDoet Logo

Voor jezelf, voor elkaar.

Laat je inspireren door deze bijzondere verhalen!

Ervaringsmaatje Ruth: 'Ik kan voor haar de persoon zijn die ik zelf ook nodig had'

Veel kinderen en jongeren die mantelzorger zijn vinden het prettig een maatje te hebben die weet hoe dit is. Een maatje met ervaring. Ruth (23) is zo’n ervaringsmaatje. "Door ervaringsmaatje te zijn kan ik de persoon zijn die ik zelf niet heb gehad, maar die ik wel nodig had."

Verhalen

'Waken geeft mij heel veel energie'

Mensen in haar omgeving vinden het soms maar 'vreemd' of zelfs 'eng'. Stineke Duijm (45) is vrijwilliger bij de Stichting Terminale Thuiszorg Kampen. Ze waakt bij mensen die op sterven liggen. Zodat familieleden en mantelzorgers even niet de zorg van een nachtelijke wake hebben en aan de eigen rust toekomen. Is het zwaar wat ze doet? 'Die acht uurtjes in de nacht vliegen voorbij. Dit werk geeft mij energie', vertelt Stineke.

Verhalen

'Ieder mens heeft recht op een waardig sterven'

'Helpen is iets wat je gewoon doet,' vertelt ze en verhaalt honderduit. Van de onderduikers in de oorlog. Over de dood van haar man. Maar vandaag gaat het vooral over haar werk als vrijwilliger voor de Stichting Terminale Thuiszorg Kampen. Dit is het verhaal van Ans Bastiaans. Ze zit vrijwillig aan het bed van een stervende medemens. 

Verhalen

‘Het contact brengt me zoveel meer. Ik voel me weer vrij’

Vanwege haar lichamelijke beperking kan Carin niet zelfstandig naar buiten. Ze meldt zich bij ZwolleDoet! voor een maatje. Nu gaat ze wekelijks een uurtje op pad met vrijwilliger Gerard. Ook voor hem is het een perfecte match. ‘Het echt heel gezellig. Ik kijk er altijd naar uit.’

Verhalen
Deel deze pagina