terug
ZwolleDoet Logo
In verband met het coronavirus gaan alle activiteiten t/m 1 juni niet door. Wij zijn nog steeds bereikbaar voor al je vragen over vrijwilligerswerk, mantelzorg en informele zorg. Lees meer informatie in ons nieuwsbericht! lees meer

Vrijwilliger als vertaalmaatje

Als iemand de Nederlandse taal onvoldoende beheerst, kan een gesprek met een (huis)arts of andere instantie erg lastig zijn. Vertaalmaatjes bieden hulp tijdens dit soort gesprekken.

Wat ga ik doen?

Jij gaat iemand die de Nederlandse taal nog niet zo machtig is helpen bij het vertalen van gesprekken tussen hulpvragers, mantelzorgers en (zorg)instanties. Je kan ingezet worden om mee te gaan naar gesprekken waar de taal lastig is. Bijvoorbeeld bij het Sociaal Wijkteam, de huisarts, het ziekenhuis en welzijnsorganisaties. Belangrijk om te vertellen is dat je geen beslissingen neemt en geen adviezen geeft. Je bent er vooral als steuntje in de rug.

Voorbeeld
Een vrouw die met haar zieke moeder naar het ziekenhuis gaat, spreekt een beetje Nederlands, maar begrijpt de medische termen niet. De moeder zelf spreekt helemaal geen Nederlands. Om te zorgen dat zowel moeder als dochter het verhaal en de adviezen van de arts begrijpen, kan jij als vertaalmaatje meegaan.

Heb ik speciale vaardigheden nodig?

Je hebt geen speciale vaardigheden nodig als in diploma's o.i.d., maar omdat het gaat om het vertalen tijdens gesprekken moet je de Nederlandse én een andere taal goed spreken en begrijpen. Daarnaast hebben we regelmatig behoefte aan verschillende talen.

Aanmelden als vrijwilliger?
Aanmelden kan door onderstaand formulier in te vullen. Güler, onze specialist op het gebied van andere talen en culturen neemt dan contact met je op en plant een afspraak voor een kennismaking. Voelt die kennismaking van beide kanten goed dan kun je aan de slag gaan!

Wat mag je van ons verwachten?
Naast dat je vrijwilligerswerk waarschijnlijk veel voldoening gaat geven, kun je de volgende dingen van ons verwachten:

 • individuele begeleiding
 • een korte basistraining of introductiebijeenkomst
 • themabijeenkomsten over bijvoorbeeld ziektebeelden of hulpverleningsinstanties
 • bijscholing
 • onkostenvergoeding en verzekering
 • getuigschrift voor opleiding of cv (op verzoek)
 • er is jaarlijks een uitje en een kerstbijeenkomst voor vrijwilligers

      Deel deze pagina