terug
ZwolleDoet Logo
In verband met het coronavirus zijn er t/m 1 september alleen digitale activiteiten. Wij zijn nog steeds bereikbaar voor al je vragen over vrijwilligerswerk, mantelzorg en informele zorg. Lees meer informatie in ons nieuwsbericht! lees meer

Netwerkcoach worden

Een sociaal netwerk is voor iedereen belangrijk. Voor aanspraak, gezelligheid of hulp zijn we aangewezen op de mensen om ons heen. Sociale contacten helpen om een zelfstandig leven te leiden en aan de samenleving deel te nemen. Helaas lukt niet iedereen dit even goed. Wie een klein netwerk heeft, kan zich sneller eenzaam of buitengesloten voelen.

Wat is netwerkversterking?

Netwerkversterking kan mensen helpen hun netwerk te vergroten of te versterken. Vaak zijn deze mensen ouders met kinderen die weinig netwerk hebben om op terug te vallen of mensen waarbij het netwerk niet meer blijkt te voldoen als gevolg van bepaalde levensgebeurtenissen. Netwerkversterking kan ertoe leiden dat mensen zich minder eenzaam voelen, dat participatie en zelfredzaamheid toeneemt en het (zelf)vertrouwen en plezier groeit. Mensen gaan er weer op uit en zijn beter opgewassen tegen lastige situaties, omdat ze een netwerk hebben waar ze op terug kunnen vallen.

Wat doet een netwerkcoach?

Als netwerkcoach help je iemand gerichte acties te ondernemen om zijn sociale netwerk sterker te maken. Het mooie is dat bij netwerkversterking mensen hun eigen kracht hervinden omdat je uit gaat van wat er kan en wat er al is. Als coach maak je geen onderdeel uit van het netwerk, je loopt alleen een tijdje mee. Door iemand te stimuleren en aan te blijven moedigen stappen te zetten, help je mensen bij het aangaan van nieuwe contacten of het onderhouden van bestaande contacten.

Training

Voordat je aan de slag gaat, volg je (gratis) een tweedaagse training van 2,5 uur. Daarnaast doorloop je zelfstandig de bijbehorende E-module tussen de twee trainingsdagen door. In de training wordt de methodiek KNAP-gedaan toegelicht. Daarnaast bespreken we de gewenste houding van de netwerkcoach en verschillende voorbeelden.

Wie zoeken wij?

Netwerkversterking is een spannend proces. Mensen stellen zich kwetsbaar op wanneer ze durven te erkennen dat hun netwerk niet is hoe ze het zouden willen en er voor kiezen daar verandering in te brengen. Daarom zijn wij op zoek naar mensen die hier begrip voor hebben, betrouwbaar zijn in woord en daad, goed kunnen luisteren en veel geduld hebben. We vragen geen specifieke vooropleiding, maar wel goede communicatieve vaardigheden.

Ik wil helpen!

Ben je nog steeds enthousiast? Dan komen wij graag in contact met jou! Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op. Voordat je aan de training deelneemt, vindt er een persoonlijk gesprek plaats. Dit doen we om te kijken of de klik er is van beide kanten en de verwachtingen overeen komen. Als dat zo is, word je opgeleid tot netwerkcoach en word je zo snel mogelijk gekoppeld aan een hulpvraag.

              Deel deze pagina