terug
ZwolleDoet Logo
In verband met het coronavirus volgt ZwolleDoet! de richtlijnen van het RIVM. Wij zijn nog steeds bereikbaar voor al je vragen over vrijwilligerswerk, mantelzorg en informele zorg. Lees meer informatie in ons nieuwsbericht! lees meer

Vrijwilliger in iemands laatste levensfase

Steeds meer mensen kiezen ervoor om de laatste fase van hun leven thuis, omringd door familie en vrienden, door te brengen. In deze situaties zetten wij vrijwilligers in om de familie en de patiënt te ondersteunen. Dit kan op emotioneel gebied zijn, maar ook heel praktisch als iemand in en uit bed helpen.

Wat ga ik doen?

Als vrijwilliger ben je tijdens de terminale fase een belangrijke schakel in de keten van zorgverleners. Je helpt de naaste familie en/of vrienden van de patiënt bij de dingen die moeten worden gedaan in deze bijzondere periode. De hulp kan variëren van de patiënt in en uit bed helpen tot ’s nachts waken terwijl de familie slaapt. Ook is luisteren en er gewoon "zijn" en belangrijk onderdeel van het werk.

Heb ik speciale vaardigheden nodig?

We hebben behoefte aan vrijwilligers die zich betrokken voelen bij hun werk, het belangrijk vinden dat een zieke tot het sterven thuis kan worden verzorgd en het belang zien van mantelzorgondersteuning in deze zware fase. Je hoeft dus geen specifieke vooropleiding te hebben. Gevoel en aandacht voor mensen is één van de belangrijkste voorwaarden om vrijwilliger te worden.

Ik wil graag vrijwilliger worden, en nu?

Aanmelden als vrijwilliger?
Onderaan deze pagina vind je een formulier waarmee je je aan kunt melden. Wanneer de aanmelding bij ons is binnengekomen word je zo snel mogelijk door een collega benaderd voor een kennismaking. Deze kennismaking is bedoeld om jou te leren kennen en jij ons. Je krijgt nog inhoudelijker uitleg over wat het werk inhoudt. Wanneer we na deze kennismaking besluiten samen verder te gaan dan word je ingeschreven voor de cursus paliatievezorg. Deelname aan deze cursus is een voorwaarde om ingezet te kunnen worden.

Wat mag je van ons verwachten?
Naast dat je vrijwilligerswerk waarschijnlijk veel voldoening gaat geven, kun je de volgende dingen van ons verwachten:

 • individuele begeleiding
 • intervisie en inzetbesprekingen
 • een korte basistraining of introductiebijeenkomst
 • themabijeenkomsten over bijvoorbeeld ziektebeelden of hulpverleningsinstanties
 • bijscholing
 • onkostenvergoeding en verzekering
 • getuigschrift voor opleiding of cv (op verzoek)
 • er is jaarlijks een uitje en een kerstbijeenkomst voor vrijwilligers

      Deel deze pagina