Beursvloer Zwolle op woensdag 29 mei 2024. Voor bedrijven en maatschappelijke organisaties: lees meer
Beursvloer Zwolle op woensdag 29 mei 2024. Voor bedrijven en maatschappelijke organisaties: lees meer

Depressie

Normaal gesproken wisselt je stemming door de dag heen voortdurend, soms zelfs binnen een paar minuten. Dan voel je je weer vrolijk of uitgelaten, dan weer even verdrietig of somber. Een depressie is daar de overtreffende trap van en niet voor een paar minuten maar vaak veel langer.

Wat is een depressie?

Een depressie is anders dan een dipje of een tijdje somber zijn. Alleen de negatieve gevoelens zijn dan aanwezig. De somberheid die je voelt is veel heftig en intens en blijft aanhouden. Niemand kan je opvrolijken, niets interesseert je meer. Je voelt je leeg en futloos. Je hebt het gevoel alsof er een soort grauwe deken over je heen is gevallen, waardoor dingen niet meer goed tot je doordringen. Je blijft maar in cirkeltjes denken. Vaak voel je je angstig of gespannen zonder te weten waarom. Het lukt op een gegeven moment niet meer om goed te functioneren in je werk of studie.

Het is niet gek of abnormaal om een depressie te hebben. Depressies komen van alle psychische aandoeningen het meest voor. Op ieder moment van het jaar hebben zo’n 550.000 Nederlanders last van een depressie. In Nederland krijgt bijna 20 procent van de volwassenen (18-64 jaar) ooit in het leven een depressie.

(Bron: Mind blue)

Hoe kan ik hier als naaste mee omgaan?

Wanneer je naaste een depressie heeft kan dit ook zijn weerslag geven op jouw of op jullie relatie. Het belagrijkste wat je voor jezelf kan doen is er voor diegene zijn, maar ook jouw gevoelens en grenzen bespreekbaar houden. Daarnaast heb je misschien wat aan de volgende tips:

5 tips:

  1. Verdiep je in de stoornis, er zijn veel website waar je informatie over depressie kan vinden.
  2. Wees er voor de persoon met een depressie, luister en toon begrip. Als je niet weet wat je moet zeggen, geef dat aan, dat je het even niet weet is helemaal niet erg. Het belangrikste is dat die persoon weet dat hij op jou kan rekenen.
  3. Zorg ook goed voor jezelf en neem je rust, de ander heeft vaak meer aan je als jij voldoende energie hebt.
  4. Heb ook oog voor eventuele andere gezinsleden.
  5. Zorg ervoor dat jij ook steun hebt van anderen en/of dat je zo nu en dan jouw zorgen en gevoelens met iemand bespreekbaar kan maken.
Naast deze tips hebben we regelmatig themabijeenkomst rondom dit ondewerp. Houd onze agenda daarom in de gaten. Heb je een specifieke vraag, wil je even op adem komen d.m.v. de inzet van een vrijwilliger of wil je graag even je verhaal kwijt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, je staat er niet alleen voor!

                Deel deze pagina