terug
ZwolleDoet Logo
In verband met het coronavirus volgt ZwolleDoet! de richtlijnen van het RIVM. Wij zijn nog steeds bereikbaar voor al je vragen over vrijwilligerswerk, mantelzorg en informele zorg. Lees meer informatie in ons nieuwsbericht! lees meer
Informele zorg is een vorm van ondersteuning die náást de professionele (formele) zorg bestaat.
“De bezoekjes betekenen heel veel voor me. Het brengt me tot rust als ik weet dat ik niet de hele dag alleen ben”

“De bezoekjes betekenen heel veel voor me. Het brengt me tot rust als ik weet dat ik niet de hele dag alleen ben”

Mevrouw Depenbrock is sinds het overlijden van haar dochter vaak alleen. Vanwege haar rolstoel lukt het haar niet om zelf even naar buiten te gaan. Ze besloot daarom contact op te nemen met ZwolleDoet! Coördinator Informele Zorg Riëtte ging bij haar langs en vond een match met vrijwilliger Margriet.

meer
“Ze vertellen mij dat ik hun leven heb veranderd”

“Ze vertellen mij dat ik hun leven heb veranderd”

Bij ZwolleDoet! worden regelmatig vertaalmaatjes ingezet. Zij zijn er speciaal voor Zwollenaren met een migratie achtergrond voor wie de Nederlandse taal nog moeilijk is. Een vertaalmaatje kan helpen bij gesprekken tussen hulpvragers, mantelzorgers en (zorg)instanties. Thair is één van deze vrijwilligers.

meer

Word vrijwilliger bij ZwolleDoet!

Wat voor jou een kleine moeite is, biedt een ander vaak al een heleboel steun. Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten in de thuissituatie van hulpvragers. Je hoeft geen bepaalde opleiding te hebben. Motivatie staat voorop. Wij bieden de volgende vrijwilligersdiensten & trainingen aan:

Word vrijwilliger in een thuissituatie

Wanneer iemand voor een ander zorgt kan het zomaar zo zijn dat diegene minder tijd heeft én neemt voor zichzelf. Om overbelasting te voorkomen zetten we regelmatig vrijwilligers in de thuissituatie in. Bijvoorbeeld om te koken of een spelletje te doen. Iets voor jou?

Vrijwilliger in de thuissituatie
Word vertaalmaatje

Als iemand de Nederlandse taal onvoldoende beheerst, kan een gesprek met een (huis)arts of andere instantie erg lastig zijn. Vertaalmaatjes bieden hulp tijdens dit soort gesprekken. Spreek jij naast de Nederlandse taal een andere taal? Word vertaalmaatje!

Vertaalmaatje
Word geheugensteuntje

Voor iemand met dementie en zijn familieleden is het erg belangrijk om goede informatie, praktische begeleiding en hulp te krijgen. Dit kan bij ons door de inzet van vrijwilligers die speciaal getraind worden rondom dit thema. We noemen deze vrijwilligers ook wel "geheugensteuntjes". Na de gelijknamige training word je ingezet in een thuissituatie waarbij iemand dementie heeft. Heb jij affiniteit met het onderwerp dementie? En ben je bereid hier een training voor te volgen?

Geheugensteuntje
Word maatje voor iemand met een psychische kwetsbaarheid

Een psychische kwetsbaarheid kan veel impact hebben op iemands leven en/of sociale contacten. Als maatje van iemand met een psychische kwetsbaarheid ben jij er voor diegene. Dit kan door "gewoon" samen te zijn, te wandelen of iets anders. Jij bent er op een ongedwongen manier. Is dit iets wat jou aanspreekt?

Maatje voor iemand met een psychische kwetsbaarheid
Word vrijwilliger in iemands laatste levensfase

Steeds meer mensen kiezen ervoor om de laatste fase van hun leven thuis, omringd door familie en vrienden, door te brengen. In deze situaties zetten wij vrijwilligers in om de familie en de patiënt te ondersteunen. Dit kan op emotioneel gebied zijn, maar ook heel praktisch als iemand in en uit bed helpen. Als vrijwilliger ben je een belangrijke schakel in de keten van zorgverleners en familie.

Vrijwilliger in iemands laatste levensfase
Word bruggenbouwer

Bruggenbouwers zijn Zwollenaren die vanuit hun eigen ervaring kwetsbare mensen bereiken, activeren, inspireren en verbinden! Heb jij van dichtbij gezien of weet je uit eigen ervaring hoe het is om moeilijkheden in je leven te ervaren? Misschien is deze training dan wel iets voor jou!

Deel deze pagina