Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

NAH is de afkorting voor Niet Aangeboren Hersenletsel NAH ontstaat na de geboorte (dus niet met, of rond de geboorte). Het kan ontstaan door verschillende oorzaken, maar leidt tot een breuk in de levenslijn. Door deze breuk is er sprake van een veranderd leven. Er is een tijd van vóór en een tijd na het hersenletsel. NAH is geen diagnose maar een verzamelnaam van allerlei aandoeningen in het brein. (bron: NAH.nl)

Oorzaken van NAH

Aandoeningen of trauma’s die hersenletsel kunnen veroorzaken zijn:

  • Val op het hoofd, aanrijdingen, verkeersongevallen zoals auto-ongelukken, voorwerpen die tegen het hoofd komen, slag of kracht tegen het hoofd (misdrijf, mishandeling of sport). Hierbij kan zowel zichtbaar- als onzichtbaar schedelletsel ontstaan.
  • Binnendringen van een voorwerp van buitenaf in de hersenen.
  • Tumor (door de tumor zelf of door de operatie of littekenweefsel)
  • Infecties zoals encephalitis
  • Vergiftiging (brand, bepaalde medicatie, alcohol- of drugsgebruik, roken)
  • Hersenbloedingen, herseninfarct (TIA`s), hersenschudding of een CVA.
  • Ziektes die leiden tot beschadiging in de hersenen (Alzheimer, Parkinson, Creutzfeldt-Jacob of M.S.)
  • Zuurstofgebrek (hartstilstand, ademstilstand, bijna-verdrinking, ophanging of rookvergiftiging)
  • Epilepsie als restverschijnsel van een vorm van hersenletsel of als oorzaak van hersenletsel
  • Waterhoofd als complicatie van een letsel, ontsteking of tumor

(Bron: NAH.nl)

Hoe kan ik hiermee omgaan?

Wanneer je samenleeft met iemand die hersenletsel heeft kan dit soms best lastig zijn. Vaak wordt er veel verwacht van iemands naaste omgeving en komt er veel neer op zijn of haar schouders. Dit kan zijn in de vorm van verzorging of een bijdrage in het herstel. Ook kan er veel veranderen, niet op de laatste plaats iemands gedrag. Dit is vaak niet makkelijk en het is daarom belangrijk om jezelf ook de tijd te gunnen en te verwerken van wat er allemaal is gebeurd.

Hieronder hebben we een aantal tips die je misschien kunnen helpen bij het omgaan met iemand die NAH heeft.

3 algemene Tips:

  1. Neem de tijd, dit geldt niet alleen voor degene die moet herstellen, maar ook voor jou als naaste. Neem de tijd om te verwerken van wat er allemaal is gebeurd en welke veranderingen dit teweeg hebben gebracht.
  2. Houd rekening met wat de persoon met NAH aankan, soms zijn mensen extreem moe en kost alles veel inspanning. Check ook regelmatig hoe het met je eigen energiebalans zit.
  3. Bedenk hoe jij behandeld zou willen worden in dezelfde situatie, dit maakt dat je (nog) beter in kan voelen wat iemand kan gebruiken.
Naast deze tips hebben we regelmatig themabijeenkomsten rondom dit onderwerp. Houd onze agenda daarom in de gaten. Heb je een specifieke vraag, wil je even op adem komen d.m.v. de inzet van een vrijwilliger of wil je graag even je verhaal kwijt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, je staat er niet alleen voor!

                Deel deze pagina