terug
ZwolleDoet Logo
In verband met het coronavirus volgt ZwolleDoet! de richtlijnen van het RIVM. Wij zijn nog steeds bereikbaar voor al je vragen over vrijwilligerswerk, mantelzorg en informele zorg. Lees meer informatie in ons nieuwsbericht! lees meer

Betrokken bij een naderend sterfgeval?

Is er iemand in je directe omgeving die ervoor kiest om de laatste fase van haar of zijn leven thuis, omringd door familie en vrienden, door te brengen? Hulp is dan van onschatbare waarde. Het verzorgen van een geliefde in deze emotionele periode kan zwaar zijn. Om verlichting aan te brengen kunnen vrijwilligers worden ingezet.

Wat is Palliatieve Terminale Zorg?

Palliatieve terminale zorg is de zorg voor mensen voor wie geen genezende behandeling meer mogelijk is en die zich in de laatste drie tot zes maanden van hun leven bevinden. (Bron: VPTZ Nederland)

Voor wie?

Iedereen die betrokken is bij een naderend sterfgeval kan om hulp vragen. De mantelzorger, hulpvrager, vriend, goede buur, huisarts, de thuiszorg, het ziekenhuis, een maatschappelijkwerker of andere hulpverleners.

Wat doet een vrijwilliger in de terminale zorg?

Door de aanwezigheid van een vrijwilliger kan het voor jou als partner of familie dragelijker worden. Denk aan het doen van een boodschap, het lezen van een boek of je kunt 's nachts met een gerust hart gaan slapen. De vrijwilligers verrichten geen medische of huishoudelijke taken, maar uitsluitend hulp bij de persoonlijke verzorging van de patiënt. Ook zijn zij beschikbaar om bij de zieke te waken, zowel overdag als ’s nachts.

Ik geef me op, en dan?

Door een telefoontje of onderstaand formulier in te vullen komt de aanvraag bij een van onze coördinatoren binnen. Zij zal dan contact met je opnemen om door te spreken wat de situatie is en wat wij kunnen betekenen. Na dit gesprek en deze inventarisatie zal zij mogelijk op zoek gaan naar geschikte vrijwilligers.

De coördinator geeft je graag meer informatie over wat wij kunnen betekenen. Je kunt ook een afspraak maken als je nog niet helemaal zeker bent of je een beroep wilt doen op de hulp die de vrijwilligers bieden. Ook de afweging of het mogelijk is om thuis te blijven of de voorkeur uitgaat naar een (respijt)verblijf in een hospice kunt je uiteraard met haar bespreken. Laat je gerust eerst goed informeren over de mogelijkheden en de werkwijzen.

                Deel deze pagina