terug
ZwolleDoet Logo

Geplaatst op
Dinsdag 20 juli 2021

Geplaatst door
Kelly Bijvank

De waarde van mantelzorg

Nieuws

Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde. Door gemeentelijke tekorten in het sociaal domein wordt steeds meer op mantelzorgondersteuning bezuinigd. Daarom besloot MantelzorgNL een onderzoek te starten naar de waarde van mantelzorg. Per gemeente is in kaart gebracht hoeveel mantelzorgers er actief zijn, hoeveel uur zij aan mantelzorg besteden en welk budget er beschikbaar is om hen te ondersteunen. Zo ook voor Zwolle.

5 miljoen mantelzorgers in Nederland

In 2019 gaf 1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar en ouder mantelzorg, dat zijn maar liefst 5 miljoen mantelzorgers. Wanneer je erover nadenkt, kent eigenlijk iedereen wel iemand in zijn omgeving die langdurig en intensief voor een naaste zorgt. Om mantelzorgers te waarderen en ondersteunen krijgen gemeenten geld van het Rijk. Bijvoorbeeld om vervangende zorg te regelen, zodat de mantelzorger even kan ontspannen. Door gemeentelijke tekorten in het sociaal domein wordt in steeds meer gemeenten op mantelzorgondersteuning bezuinigd, de reden voor MantelzorgNL om dit onderzoek te starten naar de waarde van mantelzorg.

De waarde van mantelzorg

Per gemeente is in kaart gebracht wat de verhouding is tussen de grote waarde die mantelzorgers vertegenwoordigen en het bedrag dat in mantelzorgers wordt geïnvesteerd om hen te ondersteunen. Op de website www.mantelzorg.nl/waardevanmantelzorg zijn alle cijfers per gemeente te bekijken.

Lees meer over het onderzoek op de website van MantelzorgNL.

In het nieuws

Updates en nieuws uit het werkveld

bekijk meer nieuws
Deel deze pagina